Wat is EFT relatietherapie

Emotionally Focused Therapy (EFT) oftewel emotiegerichte relatietherapie, richt zich op het verbeteren van de verbondenheid tussen partners. Het is een zeer effectieve behandelmethode; meer dan 71% van de stellen ervaren dat zij na EFT relatietherapie hechter met elkaar verbonden zijn.

EFT relatietherapie stelt jullie als koppel in staat je eigen behoeften en reacties, en die van je partner, te begrijpen. Op deze manieren versterken jullie je onderlinge band en zijn jullie weer bereikbaar voor elkaar. Tijdens de behandeling wordt er ook aandacht besteed aan interactiepatronen die pijn en afstand brengen in jullie relatie en leren jullie deze patronen te beïnvloeden. EFT relatietherapie is zo toegankelijk en praktisch dat stellen al na enkele sessies hun patronen kunnen doorbreken.

Hoe werkt EFT relatietherapie?

Tijdens de EFT relatietherapie sessies worden jullie door Toos en Reginald, beiden ervaren EFT therapeuten, begeleid in het doorbreken van jullie negatieve interactiepatronen. Jullie leren je behoefte aan hechting en de angsten die je bij een gebrek aan hechting ervaart met elkaar te bespreken. Dit stelt jullie instaat om met deze behoeften om te gaan. EFT relatietherapie kent drie fases.

Het is voor stellen prettig en een opluchting om te merken dat niet hun relatie zo ‘slecht’ is, maar dat zij vast zitten in een patroon dat een negatieve invloed heeft op de manier waarom zij met elkaar omgaan.

De 1ste fase: de-escalatiefase

De eerste EFT therapie fase is de de-escalatiefase. Deze fase verheldert het negatieve interactiepatroon. In deze fase is het de bedoeling dat jullie het patroon herkennen en dat jullie beiden je eigen rol en die van je partner binnen dit patroon erkennen.

De 2de fase: verbindingsfase

De tweede EFT therapie fase is de verbindingsfase. Tijdens deze fase  leren jullie onderliggende hechtingsbehoeftes en hechtingsangsten naar elkaar uit te spreken en met deze behoeftes om te gaan. Dit geeft een nieuwe emotionele verbinding binnen de relatie die veel veiligheid geeft en de relatie ten goede verandert.

De 3de fase: bestendigingsfase

De derde EFT therapie fase is de bestendigingsfase. In deze fase vinden jullie nieuwe oplossingen voor oude problemen. Jullie zijn zo ver dat jullie je relatie steeds beter in de hand hebben.

Vallen jullie terug in het oude patroon, dan wordt er even een stap terug gedaan naar fase één.

Hoe verschilt EFT relatietherapie van andere vormen van relatietherapie?

Gangbare vormen van relatietherapie focussen zich vaak op oppervlakkige ergernissen en de communicatie tussen jullie als stel. Het is echter gebleken dat het aanpakken van de onderlinge irritaties en de het kunnen praten met elkaar niet voldoende is om het als stel te redden. EFT relatietherapie focust zich juist op de hechting tussen jullie. In hoeverre durven jullie van elkaar emotioneel afhankelijk en met elkaar verbonden te zijn?

Meer over EFT relatietherapie

Voor meer informatie en nieuws over EFT relatietherapie kunnen jullie ook op de EFT Nederland website kijken. Op die website treffen jullie meer informatie over wetenschappelijke onderzoeken die uitwijzen dat EFT een therapievorm is waarbij terugval na beëindiging van een goed afgeronde therapie nauwelijks voorkomt.