Als er nog liefde is…

… is bijna iedere relatie is te redden.

Ja, ook jullie relatie is waarschijnlijk te redden! Ook als jullie het gevoel hebben dat de liefde uit jullie relatie verdwenen is, is jullie relatie nog steeds te redden.

Hiervoor is het wel nodig dat er nog “iets” leeft binnen jullie relatie en dat jullie allebei graag jullie relatie willen redden en dat jullie beiden bereid zijn hier aan te werken.

Waar gaat het mis in jullie relatie?

Als jullie niet meer gelukkig zijn in jullie relatie dan kan het zo zijn dat jullie niet meer weten hoe jullie elkaar kunnen benaderen. Jullie zijn niet meer toegankelijk en ontvankelijk voor elkaar. Het lijkt er op dat er geen onderlinge betrokkenheid meer is.

Vaak speelt angst een rol: de angst voor het maken van contact, want jullie weten niet hoe de ander zal reageren. Zo raken jullie van elkaar vervreemd. Om met deze vervreemding om te gaan ontwikkelen de meeste stellen een negatief gedrag oftewel een negatief interactiepatroon waarin ze elkaar gevangen houden. Dit interactiepatroon leidt tot constante spanningen in de relatie waardoor ze zich niet meer veilig en thuis voelen binnen hun eigen relatie.

Stellen met dit soort relaties worden meestal niet beter van een scheiding en het daarna met een andere partner opnieuw te proberen. (De kans is zelfs aanwezig dat jullie in je eventuele volgende relatie opnieuw een negatief interactiepatroon ontwikkelen.)  Helaas gaat een negatief interactiepatroon over het algemeen ook niet vanzelf over. Relatietherapie is dan een goede manier om de relatie weer  gezond en gelukkig te maken.

Jullie relatie is te redden!

Samen in relatietherapie gaan is een goede manier om jullie relatie te redden. Bij EFT-Zoetermeer maken wij gebruik van de Emotionally Focussed Therapy (EFT) methode van Dr. Sue Johnson. Bij deze vorm van relatietherapie is bewezen effectief en heeft als uitgangspunt dat jullie als partners OK zijn. Ergens binnen jullie relatie zijn jullie een interactiepatroon gaan ontwikkelen waarvan  jullie geluk de dupe is geworden.  Het is dan ook dit negatieve interactiepatroon dat aangepakt dient te worden, niet jullie als partners.

Tijdens onze relatietherapiesessies ontrafelen wij samen met jullie het interactiepatroon dat jullie hebben ontwikkeld. Als therapeuten kiezen geen partij voor één van jullie en wij spreken geen oordeel uit over jullie doen en laten. We gaan juist op zoek naar de oorzaak van jullie interactiepatroon en we laten jullie zien hoe pijnlijk jullie gedrag is voor de ander. De oorzaken van het interactiepatroon bestaan meestal uit onvervulde behoeften in de relatie waardoor jullie je  gekwetst, verraden of verlaten kunnen voelen.

Als jullie je negatieve interactiepatroon hebben doorgrond, helpen wij jullie bij het  ontwikkelen van een positief interactiepatroon waarbij jullie met elkaar in gesprek kunnen over jullie behoeften in de relatie en wat jullie daaraan kunnen doen. Dankzij de sessies vormt zich een antwoord op de lastige vraag ‘Hoe red ik mijn relatie?’.

Een alternatief voor relatietherapie

Sommige stellen willen wel in relatietherapie maar durven om allerlei redenen nog niet zo goed. Lees hier wat jullie aan deze drempelvrees kunnen doen. Als relatietherapie echt een te grote stap is overweeg dan samen de relatiecursus ‘Houd me Vast’ te doen. Net als de therapie is ook deze cursus gebaseerd op de EFT methode en heeft zeer goede resultaten.

Jullie willen wil in relatietherapie, maar er zijn drempels…

Naar de huisarts gaan als je ziek bent vindt iedereen heel normaal. Maar wat als het met je relatie niet goed gaat? Stap je dan net zo makkelijk naar een relatietherapeut?

De volgende 3 drempels komen het meest voor als het gaat om relatietherapie.

1. Angst gefaald te hebben

Voor  sommige stellen is het moeilijk om aan zich zelf toe te geven dat ze er alleen niet meer uitkomen. In relatietherapie gaan zou het zelfde zijn als toegeven dat zij in hun relatie gefaald hebben.  Deze angst, het gevoel het niet goed gedaan te hebben overheerst en dat willen ze het liefst stil houden… voor zichzelf, voor de kinderen en voor de familie. Helaas leidt dit tot nog meer spanning in de relatie.

2. Inbreuk op jullie privacy

Voor sommige stellen voelt het vreemd en ongemakkelijk om in relatietherapie te gaan. Immers, de vuile was van jullie relatie buiten hangen doe je niet bij iedereen. Dat is begrijpelijk. Er dient een vertrouwensband te zijn met de persoon waarmee jullie de persoonlijke zaken van jullie relatie bespreken.

3. Twijfel aan het nut

Het kan ook voorkomen dat één van jullie wel wil, maar de ander niet.  De ander twijfelt aan het nut van een dergelijke ingreep in jullie relatie. Het argument dat hierbij vaak wordt gebruikt is: “Wat kan een relatietherapeut voor ons doen dat we zelf niet kunnen? ”

Neem samen de drempels weg die jullie geluk in de weg staan

Wij raden jullie aan om eerst samen een openhartig gesprek aan te gaan over wat jullie nu willen met jullie relatie. Het is van belang dat in dit gesprek geen verwijten worden gemaakt maar dat jullie aan elkaar vertellen hoe jullie je relatie ervaren en hoe jullie de relatie, let op: de relatie! niet de ander!,  graag anders zouden zien. Bespreek in dit gesprek ook in welke mate angst, een gevoel van ongemak of twijfel jullie ervan weerhoud in relatietherapie te gaan.

Als dit gesprek is geweest, trek dan gewoon de stoute schoenen aan en ga een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek aan. Immers, baadt het niet dan schaadt het niet. Spreek onderling af dat als één van jullie geen ‘klik’ voelt met de therapeut dat jullie dan verder kijken.

Een eerste stap nemen maakt het meestal al gemakkelijker om  verder hulp te zoeken. De eerste stap is immers een bevestiging dat jullie er nog iets van willen maken.

Wat is EFT relatietherapie

Emotionally Focused Therapy (EFT) oftewel emotiegerichte relatietherapie, richt zich op het verbeteren van de verbondenheid tussen partners. Het is een zeer effectieve behandelmethode; meer dan 71% van de stellen ervaren dat zij na EFT relatietherapie hechter met elkaar verbonden zijn.

EFT relatietherapie stelt jullie als koppel in staat je eigen behoeften en reacties, en die van je partner, te begrijpen. Op deze manieren versterken jullie je onderlinge band en zijn jullie weer bereikbaar voor elkaar. Tijdens de behandeling wordt er ook aandacht besteed aan interactiepatronen die pijn en afstand brengen in jullie relatie en leren jullie deze patronen te beïnvloeden. EFT relatietherapie is zo toegankelijk en praktisch dat stellen al na enkele sessies hun patronen kunnen doorbreken.

Hoe werkt EFT relatietherapie?

Tijdens de EFT relatietherapie sessies worden jullie door Toos en Reginald, beiden ervaren EFT therapeuten, begeleid in het doorbreken van jullie negatieve interactiepatronen. Jullie leren je behoefte aan hechting en de angsten die je bij een gebrek aan hechting ervaart met elkaar te bespreken. Dit stelt jullie instaat om met deze behoeften om te gaan. EFT relatietherapie kent drie fases.

Het is voor stellen prettig en een opluchting om te merken dat niet hun relatie zo ‘slecht’ is, maar dat zij vast zitten in een patroon dat een negatieve invloed heeft op de manier waarom zij met elkaar omgaan.

De 1ste fase: de-escalatiefase

De eerste EFT therapie fase is de de-escalatiefase. Deze fase verheldert het negatieve interactiepatroon. In deze fase is het de bedoeling dat jullie het patroon herkennen en dat jullie beiden je eigen rol en die van je partner binnen dit patroon erkennen.

De 2de fase: verbindingsfase

De tweede EFT therapie fase is de verbindingsfase. Tijdens deze fase  leren jullie onderliggende hechtingsbehoeftes en hechtingsangsten naar elkaar uit te spreken en met deze behoeftes om te gaan. Dit geeft een nieuwe emotionele verbinding binnen de relatie die veel veiligheid geeft en de relatie ten goede verandert.

De 3de fase: bestendigingsfase

De derde EFT therapie fase is de bestendigingsfase. In deze fase vinden jullie nieuwe oplossingen voor oude problemen. Jullie zijn zo ver dat jullie je relatie steeds beter in de hand hebben.

Vallen jullie terug in het oude patroon, dan wordt er even een stap terug gedaan naar fase één.

Hoe verschilt EFT relatietherapie van andere vormen van relatietherapie?

Gangbare vormen van relatietherapie focussen zich vaak op oppervlakkige ergernissen en de communicatie tussen jullie als stel. Het is echter gebleken dat het aanpakken van de onderlinge irritaties en de het kunnen praten met elkaar niet voldoende is om het als stel te redden. EFT relatietherapie focust zich juist op de hechting tussen jullie. In hoeverre durven jullie van elkaar emotioneel afhankelijk en met elkaar verbonden te zijn?

Meer over EFT relatietherapie

Voor meer informatie en nieuws over EFT relatietherapie kunnen jullie ook op de EFT Nederland website kijken. Op die website treffen jullie meer informatie over wetenschappelijke onderzoeken die uitwijzen dat EFT een therapievorm is waarbij terugval na beëindiging van een goed afgeronde therapie nauwelijks voorkomt.