Bijna iedere relatie is te redden.

Ja, ook jullie relatie is waarschijnlijk te redden! Ook als jullie het gevoel hebben dat de liefde uit jullie relatie verdwenen is, is jullie relatie nog steeds te redden. 

Hiervoor is het wel nodig dat er nog “iets” leeft binnen jullie relatie en dat jullie allebei graag jullie relatie willen redden en dat jullie beiden bereid zijn hier aan te werken.

Waar gaat het mis in jullie relatie?

Als jullie niet meer gelukkig zijn in jullie relatie dan kan het zo zijn dat jullie niet meer weten hoe jullie elkaar kunnen benaderen. Jullie zijn niet meer toegankelijk en ontvankelijk voor elkaar. Het lijkt er op dat er geen onderlinge betrokkenheid meer is.

Vaak speelt angst een rol: de angst voor het maken van contact, want jullie weten niet hoe de ander zal reageren. Zo raken jullie van elkaar vervreemd. Om met deze vervreemding om te gaan ontwikkelen de meeste stellen een negatief gedrag oftewel een negatief interactiepatroon waarin ze elkaar gevangen houden. Dit interactiepatroon leidt tot constante spanningen in de relatie waardoor ze zich niet meer veilig en thuis voelen binnen hun eigen relatie.

Stellen met dit soort relaties worden meestal niet beter van een scheiding en het daarna met een andere partner opnieuw te proberen. (De kans is zelfs aanwezig dat jullie in je eventuele volgende relatie opnieuw een negatief interactiepatroon ontwikkelen.)  Helaas gaat een negatief interactiepatroon over het algemeen ook niet vanzelf over. Relatietherapie is dan een goede manier om de relatie weer  gezond en gelukkig te maken.

Jullie relatie is te redden!

Samen in relatietherapie gaan is een goede manier om jullie relatie te redden. Bij EFT-Zoetermeer maken wij gebruik van de Emotionally Focussed Therapy (EFT) methode van Dr. Sue Johnson. Bij deze vorm van relatietherapie is bewezen effectief en heeft als uitgangspunt dat jullie als partners OK zijn. Ergens binnen jullie relatie zijn jullie een interactiepatroon gaan ontwikkelen waarvan  jullie geluk de dupe is geworden.  Het is dan ook dit negatieve interactiepatroon dat aangepakt dient te worden, niet jullie als partners.

Tijdens onze relatietherapiesessies ontrafelen wij samen met jullie het interactiepatroon dat jullie hebben ontwikkeld. Als therapeuten kiezen geen partij voor één van jullie en wij spreken geen oordeel uit over jullie doen en laten. We gaan juist op zoek naar de oorzaak van jullie interactiepatroon en we laten jullie zien hoe pijnlijk jullie gedrag is voor de ander. De oorzaken van het interactiepatroon bestaan meestal uit onvervulde behoeften in de relatie waardoor jullie je  gekwetst, verraden of verlaten kunnen voelen.

Als jullie je negatieve interactiepatroon hebben doorgrond, helpen wij jullie bij het  ontwikkelen van een positief interactiepatroon waarbij jullie met elkaar in gesprek kunnen over jullie behoeften in de relatie en wat jullie daaraan kunnen doen. Dankzij de sessies vormt zich een antwoord op de lastige vraag ‘Hoe red ik mijn relatie?’.

Een alternatief voor relatietherapie

Sommige stellen willen wel in relatietherapie maar durven om allerlei redenen nog niet zo goed. Lees hier wat jullie aan deze drempelvrees kunnen doen. Als relatietherapie echt een te grote stap is overweeg dan samen de relatiecursus ‘Houd me Vast’ te doen. Net als de therapie is ook deze cursus gebaseerd op de EFT methode en heeft zeer goede resultaten.